Ypač tyras alyvuogių aliejus: Spalva, kvapas, skonis

Ypač tyras alyvuogių aliejus: Spalva, kvapas, skonis

actas-meatpoint.lt

Kaip dažnas lietuvis savo virtuvės neįsivaizduoja be bulvių ar svogūnų, taip italai savo virtuvės be alyvuogių aliejaus. Jie jį naudoja kasdien ir visur. Mes, lietuviai, mėgstame naudoti įvairius aliejus: saulėgrąžų, moliūgų, rapsų, sėmenų ir t.t. Pastebiu, kad mūsų tautiečių bei mano draugų virtuvėje vis dažniau įsitvirtina alyvuogių aliejus!

Kaip jau supratote, šiandien kalbėsiu apie ypač tyrą ir šviežią alyvuogių aliejų. Aš pati labai mėgstu ir vertinu kokybišką alyvuogių aliejų ir ne tik savo virtuvėje. Man alyvuogių aliejus nėra tik apšlakstyti šviežias salotas ar skaninti Mozzarella sūrį su balzamiku ir pomidorais, tai puiki kosmetinė priemonė, juk esu moteris, o tai tikras grožio ir sveikatos eliksyras.

Taigi, kaip atskirti kokybišką ir tyrą  alyvuogių aliejų nuo prasto ir nekokybiško ir į ką atkreipti dėmesį renkantis aliejų parduotuvėje? Visų pirma reikia atkreipti dėmesį į patį butelį. Aukštos kokybės aliejaus gamintojas niekada nepila savo, ypač tyro alyvuogių aliejaus į skaidrų butelį, kadangi dėl sąlyčio su šviesa jis praranda savo naudingąsias savybes bei vitaminą E. Taigi, visada geriau rinktis aliejų tamsioje taroje. Greitam sunaudojimui galite pirkti ir šviesiam stikle šviežią aliejų.

Kitas labai svarbus dalykas, kad perkant alyvuogių aliejų parduotuvėje neapsigautumėte ir nusipirktumėte tikrai gerą ir tyrą aliejų (jei paragauti nėra galimybės), skaitykite etiketę. Neužtenka vien užrašo ant butelio Extra Virgin, jis turi būti išspaustas tik mechaniniu būdu t.y. šaltu spaudimu, o svarbiausias yra aliejaus rūgštingumas, kuris turėtų būti ne daugiau kaip < 0,25%. Kuo mažesnis rūgštingumas, tuo alyvuogių aliejus yra geresnis, tuo daugiau polifenolių – natūralių antioksidantų, naudingų mūsų organizmui.

Esu sutikusi daug žmonių, kuriems paragavus būtent tikro, tyro alyvuogių eliksyro dauguma jų purtėsi, raukėsi ir kosėjo… ir žinote kodėl? Nes jų gerklę kandžiojo ypač tyro aliejaus pikantiškas aitrumas ir atsirandantis kartumas, tačiau šiuos pojūčius visada lydi gaivumo ir šviežumo pojūtis, kuris ir išduoda, kad alyvuogių aliejus yra tikrai geros kokybės!

Ah, tas ką tik nupjautos žalios žolės kvapas ir ryškiai žalia spalva – kokybė. Kaskart nukelia į visada vasara dvelkiančias Italiją, Ispaniją, Graikiją… Ir visa tai Jūs galite turėti savo namuose, viename butelyje ypač tyro alyvuogių aliejaus.